Lysakerkretsen i norsk kulturhistorie

Lysakerkretsen i norsk kulturhistorie

8. oktober 2023 Off By ullernhistorie

Tirsdag den 17. oktober holder Rolf Rasch-Engh foredrag om den kulturelle, intellektuelle og samfunnsengasjerte kretsen rundt Fridtjof Nansen, Gerhard Munthe og Erik Werenskiold som bygde seg villaer i Lysaker-området. Møtet begynner kl. 1900 og holdes i «Villa Lysaker», Fridtjof Nansens vei 1B.

Lysakerkretsen var et uformelt, sosialt fellesskap av intellektuelle, forfattere og billedkunstnere som bodde i samme nabolag og delte interessene for å diskutere viktige samfunnsspørsmål. Kretsen var aktiv fra 1890-tallet til krigsutbruddet i 1940. I den første fasen var Ernst Sars, Moltke Moe, Hans E. Kinck og Andreas Aubert viktige personer. Senere spillte bl.a. Arnstein Arneberg, Henrik Sørensen og Ingeborg Refling Hagen viktige roller.

«Villa Lysaker» er historie for seg. Den har huset man personer som var «kjendiser» i sin tid. Den mest kjente var den svensk-norske operasangeren Ellen Gulbranson (1863-1947) som bodde her i mange år. Nå leies lokalene ut til selskaper og andre arrangementer.

Arrangementet er støttet av Oslo Folkeakademi.

.

Slik finner du frem til «Villa Lysaker»:

Med buss nr. 23 (Ringveien) eller nr. 42 (Vækerøveien). Følg denne veiledningen og se illustrasjon nedenfor.

  1. Gå av på holdeplassen som heter «Lysaker brygge»
  2. Følg fortauet ca. 75 m tilbake. Ved innkjøringen til P-huset tar du trappen opp til Lysaker torg.
  3. Fortsett rett fremover ca. 140 m til motsatt ende. Fra hjørnet kan du nå se «Villa Lysaker» oppe på høyden til venstre.
  4. Følg gangveien (inkl. opp en trapp), Ta Fridtjof Nansens vei til høyre og du har «Villa Lysaker» på høyre side av veien.

Med bil. Parkering i parkeringshuset «Lysaker Torg»

  1. Parker bilen i parkeringshuset «Lysaker Torg»
  2. Ta trappen opp til Lysaker Torg
  3. Følg pkt. 3 og 4 ovenfor.

Med bil til døra. Det er få P-plasser ved møtelokalet, så dette anbefales bare for de som må

  1. Følg skilting til Fornebu/Snarøya
  2. Ved første lyskryss tar du til venstre (Fornebuveien). Etter knapt 200 m tar du til høyre (Lilløyveien) og etter nye 200 m Fridtjof Nansens vei til venstre. Følg denne til du etter 600 m ser «Villa Lysaker» på venstre side. NB. Veien blir temmelig smal etter hvert, så kjør forsiktig.