MOTSTANDSMANNEN RUBIN LANGMO

MOTSTANDSMANNEN RUBIN LANGMO

9. januar 2024 Off By ullernhistorie

Torsdag den 18. januar kl. 1900 blir det medlemsmøte i lokalene til Røa bibliotek. Forfatteren Svein Linge skal holde foredrag om motstandsmannen Rubin Langmo som var aktiv spion og sabotør under det meste av krigen. Rubin var sønn av Ole Langmo som var baneformann på Røabanen og bodde like ved krysset mellom Sørkedalsveien og Ostadalsveien.

I aprildagene 1940 var Rubin Langmo militærpoliti ved de norske styrkene i Valdres, men allerede i mai klarte han å komme seg over til England. Der meldte han seg til tjeneste i det nyopprettede kompani Linge. Han fikk raskt opplæring i spion- og sabotasjevirksomhet, og hans første oppdrag var å delta i sabotasjen mot kraftforsyningen til Bjølvefossen A/S. Denne fabrikken leverte råstoffer til den tyske krigsmakten.

Senere gikk det slag i slag. Rubin var trolig den Linge-soldaten som var på flest oppdrag i Norge i løpet av krigen. I tillegg til sabotaksjoner o.l. drev han også med opplæring av Milorg-folk i Norge. Ved slutten av krigen arbeidet han for den allierte overkommandoen i Nord-Norge.