Vandring på Holmen i strålende vær

Vandring på Holmen i strålende vær

27. september 2019 Off By ullernhistorie

Rundt 80 forventningfulle vandrere hadde møtt opp til historielagets arrangement på Vestre Holmen søndag 22. september. Tema for vandringen var den gamle ferdselsveien forbi Holmen, næringsliv i området for 100 år siden, idrettsanleggene og boligbyggingen før krigen.

Vandringen begynte med en redegjørelse for den eldste Sørkedalsveien som krysset Holmenbekken like nord for Holmendammen. Et skilt med informasjon om veien ble vist frem. Mer om dette i egen nyhetsmelding. Etterpå gikk turen opp gjennom parken langs Holmenbekken til det stedet der Oslo Fiskeadministrasjon hadde sitt store settefiskanlegg på 1940- og 1950-tallet. Anlegget ble senere flyttet til Sørkedalen da vannet i Holmenbekken var for urent.

Neste stopp var i Holmendammen terrasse der funkis-stilen var tema. Husene i denne veien markerer slutten av funkisperioden på Holmen da det aktuelle området ikke ble lagt ut for boligbygging før i slutten av 1930-årene. De siste boligene ble fullført i 1940.

Samling i Holmendammen terrasse der flere av eneboligene er tegnet av den kjente arkitekten Kristofer Andreas Lange

Etter en stopp ved den lokale butikken i Holmenkollveien gikk ferden videre til lekeplassen mellom Sturlas vei, Eddaveien og Hemingveien. Der fikk deltakerne høre litt om utbyggingsselskapene som sto for boligbyggingen i området før krigen, Interessentskapet Vestre Holmen, A/S Vestre Holmen og Akers byggekompani.

Vandringen gikk så oppover Hemingveien der historien til flere av villaene ble fortalt. Det eldste huset i denne veien ble bygget så tidlig som i 1910. Det ble bygget av senere byggmester Ole Hansen etter tegninger av hans yngre bror Birger Hansen som da bare var 18 år gammel. Et imponerende stykke arbeid. Denne Hansen-familien med brødrenes far Hans Jacob Hansen i spissen gjorde seg meget bemerket som husbyggere i Vestre Aker for vel 100 år siden.

Øverst i Hemingveien er det flere hus med en interessant historie

På slutten av vandringen var det stopp ved det gamle klubbhuset til Ready fra 1922 og ved husmannsplassen Hagan. Vandringen ble avsluttet i lokalene til Holmenkollen tennisklubb de det ble servert kaffe og wienerbrød som Vestre Holmens Vel spanderte. Det skal også nevnes at arrangementet var sponset av Oslo Folkeakademi. Guider var Knut Bryn og Øyvind Reisegg.

Det gamle klubbhuset til Ready fra 1922 som ble istandsatt i forbindelse med byggingen av Holmen skole.