Årets lokalhistoriske bøker

Årets lokalhistoriske bøker

23. november 2019 Off By ullernhistorie

Medlemsmøte på Røa bibliotek 2. desember kl 1800

Til historielagets tradisjonelle førjulsmøte har vi i år valgt ut fem bøker med historisk stoff om vår del av byen. Forfatterne eller utgiverne kommer selv for å fortelle om bøkenes tema og hvordan de er blitt til. Underveis blir det også en pause med kaffe og noe å bite i. Møtet gjennomføres i samarbeid med Oslo Folkeakademi.

Årets bøker er:


«Lilleakerbanen. På sporet i 100 år»

I år var det 100 år siden Lilleakerbanen ble åpnet. I forbindelse med jubileet skrev sporveisentusiasten og lokalhistorikeren Nils Carl Aspenberg en ny bok om denne viktige banestrekningen. Han vil selv presentere boka.


«Holmenkollen før hoppbakken. Fra bondeskog til turistmål 1888-1892»

I dag forbinder vi Holmenkollen først og fremst med romslige villaer og en verdensberømt hoppbakke, men det var ikke dette som var tanken da Selskabet for Anlæggene paa Holmen- og Voxenkollen kjøpte en stor del av Holmenkollåsen i 1888/89. Marianne Jøranlid Reusch har på oppdrag for Skiforeningen skrevet en bok om Holmenkollen som turistdestinasjon på 1800-tallet og vil selv gi oss noen smakebiter fra boka.


«Oslofjorden. Historiske badeanlegg»

Oslofjordens og Kristianias badekultur er eldre en de fleste er klar over. I denne boka som Tone Skjelstad har skrevet, kan vi lese om badeliv og badeanlegg gjennom 200 år. Boka tar leseren med på et dypdykk i en lite omskrevet del av vår historie. Bokas redaktør Anne Kristin Møller presenterer.


«En dag i Herrens forgårder. Med munkene på Hovedøya 1. august 1197»

Teologen Karl Gervin har magistergrad i idéhistorie og har skrevet en rekke bøker om kristenliv og menneskenes livsanskuelse i middelalderens Norge. I årets bok tar Gervin oss mer enn 800 år tilbake i tiden – til cisterciensermunkene på Hovedøya. Dette angår så absolutt vår egen historie da klosteret på Hovedøya eide flere av de store gårdene i vårt område. Forfatteren presenterer selv boka på møtet.


«EKELY. Historien om Munchs Ekely og kunstnerkolonien i Munchs hage»

Hans-Jakob Brun, Harald Flor og Ina Johannesen har i mange år arbeidet med en bok om Munchs villa, atelier og hage i Jarlsborgveien på Ullern. I år ble den endelig ferdig, og bokas redaktør Jon Otterbeck vil fortelle om arbeidet med boka og gi oss noen smakebiter.